Depresie si Anxietate

Ce este depresia

Depresia este o tulburare care afecteaza negativ viata persoanei in toate adpectele ei: in profesie ( la job); in planul relatiilor cu ceilalti, cu colegii, cu familia, relatia de cuplu; in planul personal, scazand calitatea vietii persoanei.

Simptomele depresiei

Depresia este definita ca o stare de profunda durere morala, campul de perceptie general al persoanei ingustandu-se, astfel ca persoana nu mai vede iesire din aceasta situatie, nu mai intrezareste nimic pozitiv si care poate merge pana la extrem, atunci cand persoana nu mai suporta aceste trairi afective dureroase si nu mai poate vedea vreun pic de sparanta de mai bine, ceea ce duce la ganduri de sinucidere sau chiar la actul de a se sinucide

Cauza si efect

Depresia este de fapt un efect, ci nu o cauza in sine; cauzele depresiei sunt ceea ce trebuie identificat in cadrul procesului psihoterapeutic, cu ajutorul diferitelor tehnici, pentru a se lucra la vindecarea lor: evenimente traumatizante din trecut, de cele mai multe ori din copilarie, conflicte psihologice, compromisuri si renuntari, aducatoare de suferinta, temeri si frici, spaime, blocaje emotionale,renuntari, pierderi, agresiuni fizice sau verbale, emotionale, etc.
Predispozitia de depresie este transmisa atat ereditar, prin ADN de la parinti, bunici, familia de apartenenta, in general, cat si copiata din familia in care persoana traieste, de la membrii de familie care sufera de depresie, la care se adauga propriile experiente grele de viata ale persoanei, evenimente traumatizante, etc. De cele mai multe ori depresia este un efect cumulat al unei vieti indelungate presarata de evenimente traumatizante, care adunate, au efectul bulgarelui de zapada care rostogolindu-se se mareste si se mareste, pana intr-o zi, cand persoana clacheaza si apare depresia.

Tratament

Ceea ce trebuie stiut este faptul ca depresia se trateaza cu ajutorul psihoterapiei, ci nu trebuie lasata sa devina stil de viata! In cazuri de depresie severa, atunci cand persoana are ganduri suicidare, este necesara medicatia, recomandata de medicul psihiatru, pentru o echilibrare emotionala, incat persoana sa poata urma procesul psihoterapeutic. Medicatia impreuna cu psihoterapia sunt combinatia cea mai recomandata in astfel de situatii extreme.

0724279453

Ce este anxietatea

Anxietatea, in mod normal, este o emotie pe care o putem intalni in randul tuturor oamenilor dar si in regnul animal. Vorbim aici de anxietate ca si stare de neliniste moderata, controlabila, teama sanatoasa care ne serveste in a ne pazi de pericole, de necunoscut, ca si mecanism de aparare si de supravietuire.

Insa, cand anxietatea nu mai este o simpla emotie functionala, vorbim de anxietate ca si afectiune clinica.

 

Anxietatea, ca si afectiune, atinge un procent destul de mare din populatie, la nivel global si poate imbraca mai multe forme, fiind clasificata de DSM astfel:
Tulburarea de panica; Fobia sociala; Fobia specifica; Nevroza obsesiv compulsiva; Anxietatea generalizata si Tulburarea de stres post-traumatic.

Cum se manifesta anxietatea generalizata ?

Anxietatea generalizata se manifesta sub forma de îngrijorări excesive sau nerealiste care persistă pe o perioadă lungă de timp, iar persoana are mari dificultăți in a le controla.

Cauze

Ca si in cazul altor afectiuni psihice, anxietatea clinica apare in urma unei combinatii de  factori precum stresul provocat de evenimente percepute traumatizant, care aduc modificari in chimia creierului, cat si mostenirea genetica a unor circuite defecte din creier responsabile cu controlul fricii si emotiilor, transmise pe cale ereditara, ca si predispozitie spre anxietate.

Exista si situatii in care anxietatea este o consecinta a unei afectiuni medicale precum:  hipotiroidismul, diabetul, afectiunile cardiace, afectiunile altor organe, abuzul de substante interzise, afectiunile respiratorii precum astmul, sindromul de colon iritabil, durerea cronica, sevrajul cauzat de renuntarea la alcool sau la medicamente anxiolitice (n.r. benzodiazepinele).

Tratament

Tratamentul cel mai eficient il reprezinta psihoterapia, ca si proces in care oamenii învață cum să își controleze anxietatea prin strategii eficiente de relaxare, folosind tehnici de relaxare in cabinet, sub indrumarea psihoterapeutului, fiind apoi invatati sa si le aplice si singuri, ceea ce va duce, pe moment, la reglarea fluxului neurohormonal.

Medicamentele nu pot corecta strict circuitele neuronale alterate în anxietate, ci acționează global asupra întregului sistem nervos si din acest motiv apar efectele secundare medicatiei psihiatrice.

Din aceste motive, psihoterapia este calea preferabila de tratare a anxietatii , iar daca se opteaza pentru tratament medicamentos, acesta trebuie urmat sub supravegherea atentă a unui medic psihiatru.

0724279453

Servicii

Servicii de specialitate

Sunt specializata in

  • consiliere psihologica si psihoterapie individuala, de cuplu si familie,
  • hipnoterapie pentru tratare depresie, anxietate, fobii, atacuri de panica, doliu si despartire, managementul durerii, recuperare medicala,
  • cresterea performantei intelectuale si sportive;
  • tratament complementar pentru vindecare in boli grave, cancer, infertilitate, blocaje emotionale, adictii, schimbarea tiparelor de gandire disfunctionale;
  • eliberarea blocajelor emotionale;

slider

Doresti sa te programezi?

Apeleaza-ne la (+40) 724279453 sau completeaza formularul...